Louvain-la-Neuve, 10 juni 2020 – Icoms Detections SA, ontwerper, fabrikant en wereldwijde exporteur van detectieradars voor verkeersbeheer, kondigt de lancering aan van haar detector voor kruispunten met meerdere rijstroken, de TMB-134. Deze nieuwe en uiterst nauwkeurige radar is in staat beweging en aanwezigheid op meerdere rijstroken te detecteren en ondersteunt tot negen virtuele inductieve lussen per radar. Het heeft de mogelijkheid om naderende voertuigen en fietsers te detecteren inclusief hun aanwezigheid aan de stoplijn. De TMB-134 is een verkeerslichtradar die geschikt is voor 2- of 3-weg kruispunten en past zich perfect aan kruispunten aan met speciale fasen voor links en rechts afslaan. Het integreert aanwezigheids-, naderings- en stopdetectie voor een beter beheer van verkeerslichten. Als een voertuig bij de stoplijn om welke reden dan ook niet start, handhaaft de TMB-134 het signaal om de controller in staat te stellen de groene fase te verlengen of opnieuw te activeren. De radar wordt geleverd met software voor de configuratie van de virtuele lussen en kan indien nodig rechtstreeks communiceren met de controller via de RS-485 seriële communicatielijn in plaats van droge contacten (relais).

De eerste succesvolle test werd uitgevoerd in Brussel, in samenwerking met Dynniq en het team van Brussel Mobiliteit verantwoordelijk voor het beheer van de verkeerslichten. Het product wordt momenteel aangeboden aan een beperkt aantal klanten. De productie zal tegen september 2020 op volle capaciteit zijn.

Icoms Detections kondigt de lancering aan van de TMB-134, haar nieuwe radardetector voor kruispunten met meerdere rijstroken

Icoms Detections is overtuigd dat de TMB-134 een zeer kosteneffectieve oplossing is voor kruispuntbeheerders. Het kan snel worden ingezet met minimale planning. De TMB-134 biedt discrete, uiterst nauwkeurige detectie, terwijl hij eenvoudig te configureren is zonder enige verkeersonderbreking.  Het is ook heel gemakkelijk de configuratie aan te passen in geval van werken of wijzigingen aan het kruispunt. Een typische configuratie van de TMB-134 bestaat uit een virtuele lus per rijstrook op ongeveer 40 meter van het verkeerslicht voor naderingsdetectie en een virtuele lus per rijstrook bij de stoplijn. De TMB-134 kan eenvoudig op bestaande palen of verkeerslichten worden geplaatst en biedt daarom een kosteneffectief en eenvoudig te installeren alternatief voor detectie gebaseerd op beeldverwerking of technologieën die onder het wegdek moeten geplaatst worden.